Als je een afgesloten zolder hebt waar niemand komt, dan werkt die enigszins isolerend. Als de zolder echter een open verbinding heeft of je verblijft regelmatig op zolder, dan is dakisolatie wel een hele goede maatregel.

Hellende daken met dakpannen zijn veelal het beste vanaf de onderkant te isoleren. Platte daken zijn juist beter aan de buitenkant te isoleren. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten of –dekens beschikbaar.

Dakisolatie kost tussen de € 25,- en € 60,- per m2 afhankelijk van de vorm van het dak, de bereikbaarheid en de gekozen afwerking. Isolatiewerkzaamheden vallen onder het lage BTW-tarief (6%). De besparing op energiekosten (bij een verwarmde zolder) is jaarlijks € 6,- tot € 8,- per m2.

De voordelen van dakisolatie zijn:

  • Hoger comfort door een betere warmteverdeling, minder tocht, minder koudeval en minder koudestraling.
  • Minder kans op vochtproblemen en schimmel op de constructie
  • Lagere energierekening
  • Beter voor het milieu.

Dakisolatie is eventueel zelf uit te voeren. De doe-het-zelf-winkel heeft daarvoor materialen.

Aandachtspunten:

Let op bij het aanbrengen van dakisolatie dat de dampremmende laag aan de binnenkant zit. Damptransport gaat van binnen naar buiten. Als de damprem aan de buitenkant zit, gaat het vocht door de isolatie heen en condenseert tegen de damprem. Er komt dan water in de isolatie. Dit vermindert de isolatiewaarde en geeft kans op schimmel en aantasten van de isolatie. Als er geen damprem wordt geplaatst, kan vocht op het dakbeschot condenseren, waardoor het dakbeschot wordt aangetast. Veel isolatiematerialen worden geleverd met een dampremmende laag. Als dat niet zo is, span dan aan de binnenzijde een dampremmende folie over de isolatie alvorens de isolatie af te dekken met hout of gips.