Als uw ketel aan vervanging toe is of je hebt een heel oude ketel, dan is een HR-combiketel een goede keuze. De nieuwste generatie heeft een hoog rendement (107 of 109%) op verwarming en een hoog rendement op warmtapwaterbereiding (ruim 90%).

Een HR-ketel kost maar € 100,- of € 200,- meer dan een gewone CV-ketel. De besparing is echter meer dan € 100,- per jaar. Een goede keuze dus. Als je voor het eerst een HR-ketel neemt, kunnen de kosten hoger zijn vanwege de aanleg van een condensafvoer en het aanpassen van de rookgasafvoer. Ook deze kosten zal je echter binnen enkele jaren terugverdienen.

Nieuwe ketels hebben vaak een modulerende brander. In combinatie met een goede thermostaat heeft het CV-water een meer constante temperatuur. Hierdoor heb je geen schroeilucht en minder verbrandingsgevaar bij de radiatoren en is de warmtetoevoer naar andere kamers constanter, zodat die ook beter warm worden/blijven.

De voordelen van een HR107/109-combiketel zijn:

  • Hoger comfort door meer constante warmtetoevoer
  • Lagere energierekening
  • Beter voor het milieu

Aandachtspunt: een combiketel kun je in verschillende CW-klassen krijgen. Dit zegt iets over de hoeveelheid warm tapwater die ze leveren. CW4 is heel gangbaar voor keuken en douche. Voor een ligbad wordt een hogere CW-klasse geadviseerd.